Skip to main content

Hoe met succes internationaal personeel aan te werven.

Internationaal het juiste personeel aanwerven kan al een uitdaging zijn, maar als je een bedrijf opent of je bedrijf overzee uitbreidt, kan de uitdaging nog groter worden dan ze al is. Lokaal aanwerven is altijd een goede eerste stap, maar uiteindelijk moet je misschien op zoek naar internationale talenten of vaardigheden die plaatselijk als zeldzaam worden beschouwd. Om de beste kandidaat te vinden, moet je goed voorbereid zijn en kostbare risico’s proberen te vermijden. Hier zijn 5 sleutelstappen om met succes internationale werknemers aan te werven.

5 sleutelstappen om met succes internationale werknemers aan te werven.

 

1. Onderzoek immigratiewetten en -documenten.

Zoek de wetten op werkvergunningen en visa in het land uit. Je kunt ontzettend veel tijd, energie en geld besteden aan het vinden van de juiste kandidaat, om dan te ontdekken dat die niet in je land mag werken. Als die werknemer toch een visum nodig heeft om te werken, zijn er talloze visumprogramma’s beschikbaar, en je zult moeten beslissen welke geschikt is voor de soorten internationale werknemers die je wilt aannemen. Ben je wel van plan deze werknemer permanent te laten blijven, dan zijn er ook door de werkgever gesponsorde verblijfsvergunningen beschikbaar, maar je moet eerst de vereisten onderzoeken want er zijn er nogal wat.

2. Plaatselijke lonen en belastingen.
Elk land heeft zijn eigen set arbeidsbeschermingen en regels, en ook verschillende belasting- en arbeidsvoorschriften; sommige landen hebben aanvullende eisen voor het salaris die de norm zijn. Het is beter dit in het begin uit te zoeken dan in de tijd van de salarisonderhandelingen, want je wilt geen geval waarin je basissalaris minder is dan de helft van wat je hen zult moeten betalen.

3. Juridisch advies voor contracten.
In de meeste gevallen zijn er, als je een buitenlandse werknemer aanneemt, een aantal dingen die je niet in hun contract mag zetten die een plaatselijke werknemer wel in het zijne mag hebben. Zonder een grondige kennis van de plaatselijke wetten kun je contracten schrijven die mishandelen met belastinggegevens, lonen, uren en zelfs mensenrechten codes overtreden. Specialistisch juridisch advies is hier aan te raden.

4. Bepaal je behoeften.
Internationaal inhuren kan een langdurig en duur proces zijn. Daarom is een duidelijke omschrijving van je behoeften zo belangrijk. Een lijst van kwaliteiten opstellen zal het gemakkelijker maken de kandidaten die je zoekt te beschrijven. Dit kun je doen tijdens het zoek- en sollicitatieproces.

5. Ontwikkel een aanpassingsplan na het werven in het buitenland
Het is van cruciaal belang dat je nieuwe wereldwijde medewerkers zich goed aanpassen. Het hebben van een wereldwijd team betekent dat je relatie met die medewerkers anders zal zijn dan met je plaatselijke teams. Overbrug de sociale afstand, zorg dat beide teams zich belangrijk en betrokken voelen. Als je een plaatselijke aanwerving in het bedrijf brengt, is het veel gemakkelijker om de bedrijfscultuur op te vangen. Als iemand van de andere kant van de wereld komt, is het van cruciaal belang dat je communicatiever bent.

3 tips om met succes internationale werknemers aan te werven.
– Onderzoek is verplicht.
– Vraag om advies.
– Bereid je van tevoren voor.

 

Voor meer tips over internationale expansie bekijk je onze vorige blog hier.

Leave a Reply