Skip to main content

Hoe een bedrijf starten in Europa.

Europese landen hebben een groot consumentenbestand. Hoewel het starten van een bedrijf in Europa moeilijk kan zijn, kun je met het juiste inzicht en de juiste expertise je bedrijf met succes oprichten en in een van de Europese landen exploiteren. Als je je bedrijf internationaal wilt uitbreiden, kunnen de Europese consumenten het eventuele risico of de moeilijkheden de moeite waard maken. De EU blijft de op een na grootste economie ter wereld met een nominaal BBP van 15,6 biljoen dollar. De meest doorslaggevende factor is meestal de plaats voor je bedrijf te bepalen en te begrijpen waar je potentiële klanten en leveranciers zich bevinden. Hier zijn een paar tips over hoe je een bedrijf in Europa kunt beginnen.

5 dingen die je moet weten als je een bedrijf in Europa begint.

1. Voorschriften voor het oprichten van een bedrijf.
De meeste Europese landen hebben hun eigen specifieke voorschriften als het gaat om er een bedrijf te beginnen, maar er is één voorschrift dat de meeste Europese landen delen en dat is dat buitenlanders die van plan zijn een bedrijf te beginnen geen werkvergunning of een ander soort visum nodig hebben. Ze hebben echter wel een verblijfsvergunning nodig in het land waar ze hun bedrijf willen vestigen. De verblijfsvergunning is eerst tijdelijk, maar na een paar jaar, afhankelijk van het succes van je bedrijf, kun je misschien een langdurige verblijfsvergunning krijgen. Er zijn verschillende soorten bedrijven die je kunt opzetten om voor een verblijfsvergunning in aanmerking te komen. Je kunt je bedrijf opzetten als eenmanszaak, maatschap, filiaal of kantoor van een buitenlandse firma.

2. Hulp inhuren.
Een deskundige inhuren om je te begeleiden bij het oprichten van je bedrijf in een nieuw land is een goed idee. Als je de hoofdtaal van het land niet spreekt, overweeg dan een moedertaalspreker in te huren. Medewerkers kunnen namens jou met ambtenaren overleggen, je de juiste plaatsen vertellen om je bedrijf te registreren, en je adviseren over belangrijke plaatselijke gebruiken.

3. Vergunningen en licenties.
Je zult specifieke vergunningen en licenties nodig hebben van de federale, provinciale of gemeentelijke overheid, afhankelijk van je locatie, en ook van de bedrijfstak en de specifieke activiteiten die je van plan bent uit te voeren. Je legt je bedrijfsdocumentatie voor aan de Kamer van Koophandel in het specifieke land waarin je geïnteresseerd bent. Afhankelijk van het soort bedrijf dat je begint kan het zijn dat je verschillende documenten moet overleggen. Om je bedrijf te kunnen exploiteren moet je het laten registreren bij de plaatselijke autoriteiten (de jurisdicties en verantwoordelijke overheidsinstanties verschillen van land tot land), een identificatienummer voor de bedrijfsbelasting krijgen, en je inschrijven bij de respectieve administratie voor sociale zekerheid.

4. Beschikbare middelen.
Sommige Europese landen eisen dat je bewijst dat je over voldoende geld beschikt om je bedrijf te financieren. Sommige landen eisen dat je bewijst dat je een bepaalde hoeveelheid geld beschikbaar hebt om je start te financieren. Wil je bijvoorbeeld een bedrijf opzetten in het VK (pre-Brexit), dan moet je minstens 50.000 pond hebben om in je bedrijf te investeren, en daarnaast nog extra middelen (200.000 pond) om jezelf te onderhouden tot je bedrijf winstgevend is.

5. Goed voor startende ondernemingen.
Fusies en overnames kunnen een krachtige manier zijn om houvast te krijgen. Firma’s zijn steeds op zoek naar slimme internationale startups om mee samen te werken of ze over te nemen. Europa’s startup scene bloeit op dit moment, dankzij een groeiend netwerk en sterke investeringen in ontwikkeling. Internationaal georiënteerde firma’s moeten op de hoogte blijven van wat er in Europa gebeurt om de kansen te grijpen die zich nu aandienen.

Leave a Reply