Skip to main content

Waarop letten bij zakendoen in Azië ?

Veel ontwikkelde landen in de wereld overwegen zaken te doen in Azië omdat het diverse zakelijke mogelijkheden biedt. China en Japan staan in de top 5 van hoogste BBP ter wereld met een hoge economische groei, wat zegt dat ze een zeer waardevolle markt hebben. Azië heeft echter verschillende culturen, etiquettes, en talen die tot uitdagingen kunnen leiden voor ondernemers en bedrijven die er willen uitbreiden. Hier zijn enkele factoren waarmee je rekening moet houden voor je zaken doet in Azië.

5 dingen om te overwegen voordat je zaken doet in Azië.

1. Bouw relaties op.
Maak de tijd om je potentiële zakenpartners te leren kennen. Als je succes wilt hebben, moet je de mensen kennen met wie je een overeenkomst wilt sluiten. Dit garandeert betere resultaten. Het zijn niet alleen je toekomstige zakenpartners die je moet begrijpen. Het is van cruciaal belang dat je ook je potentiële klanten, partners en leveranciers uit de eerste hand kent.

2. Doe onderzoek om de markten te begrijpen.
Sommige naties zijn vooruitstrevender dan andere, als je je onderzoek niet gedaan hebt en de zakelijke omgeving niet begrijpt zul je gefrustreerd raken. Je moet bedenken dat elk marktproces anders is, dus je veronderstellingen voor het ene land zouden niet opgaan voor het andere. Het is belangrijk om onderzoek te doen of een plaatselijke adviseur in te huren om je hierbij te helpen.

3. Verschil in tijdschaal.
De meeste Westerse landen zijn strikt met de deadlines voor projecten, in het Oosten kan er enige vertraging optreden als het gaat om documenten zoals Immigratie, Licenties, wettelijke regels die abrupt kunnen veranderen, onderhandelingen over contracten met leveranciers, enz. Het is dus belangrijk dat je geduld hebt bij het betreden van bepaalde markten.

4. Arbeidswetten.
Er zijn verschillende arbeidswetten in Azië; elke regio is anders, wat anders kan zijn dan je in je omgeving gewend bent. Ongeacht je plannen om plaatselijke arbeidskrachten in te zetten of bestaande werknemers over te laten komen, zul je een legale en conforme manier moeten vinden om je personeel in dienst te nemen. Het overtreden van arbeidswetten kan gepaard gaan met aanzienlijke boetes.

5. Begrijp het belastingstelsel.
Je moet gekwalificeerd juridisch advies inwinnen over zaken als bescherming en beveiliging van eigendom. De belastingregels zijn ook ongelooflijk ingewikkeld en kunnen voor nieuwkomers erg duur zijn.

3 tips om te volgen als je overweegt zaken te doen in Azië.
– Doe uitgebreid onderzoek.
– Wees bereid je aan te passen aan de cultuur.
– Wees geduldig.

Voor meer tips over hoe je je bedrijf wereldwijd kunt uitbreiden, kijk je hier naar onze vorige blogs.

Leave a Reply