Skip to main content

Waarom zijn H2 titels in tekst zo belangrijk?

Tussenkoppen, ook wel H2 titels genoemd in SEO teksten zorgen voor overzicht, structuur, en lezers weten (bijvoorbeeld in een blog) waar ze heen kunnen navigeren om de voor hun interessante content te lezen. De H2 titel/tussenkop is een essentieel onderdeel van elke middellange tot lange tekst. Het kan voorkomen dat de H2 kop onderbenut of verkeerd gebruikt wordt of zelfs geheel afwezig is.

Stel je voor: een SEO blog of informatieve SEO Landingspagina met de volgende lay-out:

Dit lijkt toch net een bakstenen muur? Dit leest letterlijk niemand, hoe interessant de tekst ook mag zijn.
Hieronder lees je waarom het gebruik van ondertitels zo nuttig is, voor zowel de lezers van jouw tekst als voor jezelf als schrijver!

H2 titels zorgen voor overzicht en structuur

Aan de hand van subkoppen weten jouw lezers vrijwel direct wat er in dat deel aan de orde komt. Subkoppen of H2 titels splitsen de structuur op in hanteerbare stukken tekst, stukken tekst die voor ons brein makkelijker te scannen en te skimmen zijn. Handig, zo weten lezers binnen één oogopslag wat de meest interessante en relevante stukken tekst zijn.

Het scannen van teksten doet iedereen, en dat gaat soepeler als de tussenkoppen goed gebruikt zijn. Zonder deze subtitels of H2 headers hebben lezers moeite om door een lang stuk tekst te navigeren. Het gevolg? Lezers stoppen simpelweg met lezen. Tussenkoppen zijn belangrijke shortcuts. Lezers willen binnen een aantal seconden de kwaliteit en relevantie kunnen beoordelen van drie verschillende artikelen die allemaal over hetzelfde onderwerp gaan.

H2 titels houden jouw lezer aan het lezen

Je leest het goed, tussenkoppen houden lezers aan het lezen. Ze worden vaak als eerste gelezen. Een krachtige tussenkop stimuleert bezoekers om verder te lezen. Tussenkoppen kunnen antwoord geven op vragen, een curiosity gap creëren, iets onthullen of aansporen om verder te lezen. Ook vatten tussenkoppen samen, en zijn H2 titels goed voor de SEO resultaten op jouw website.

Tussenkoppen helpen niet alleen jouw lezers…

  • Maar ook onszelf als tekstschrijver. Het gebruik van H2 headers kan voor tekstschrijvers en copywriters fungeren als een basis, zodat je niet met een chaotische eerste draft komt te zitten.
  • Ze kunnen je helpen om de introductie, het middenstuk en het einde van een tekst op een logische manier met elkaar te verbinden.
  • Het derde voordeel voor ons copywriters? Ondertitels voorkomen dat off-topic raakt. Dit bespaart je uiteindelijk schrijf- en bewerkingstijd!

Positieve teksten verkopen

Wat we bij Your International helaas nog te vaak op productpagina’s, homepages en in vacatureteksten voorbij zien komen, zijn negatieve teksten. Een no-go in commerciële teksten:

  • Bij deze motorhelm is er geen sprake van een onveilige helm.
  • Wij zorgen er niet voor dat je voor een dichte deur komt te staan
  • Wees niet te laat

Negatieve teksten beschrijven iets wat er niet gebeurt of iets waarvan je liever niet wilt dat het gebeurt. Positieve teksten daarentegen beschrijven iets waarvan je wél wilt dat het gebeurt.

Negatief: Bij deze motorhelm is er in ieder geval geen sprake van een onveilig exemplaar.
Positief: Bij deze motorhelm is er in ieder geval sprake van een veilig exemplaar.

Negatief: Wij zorgen er niet voor dat je voor een dichte deur komt te staan
Positief: Wij zorgen ervoor dat de deur altijd open is.

Negatief: Van ons zul je nooit spam ontvangen!
Positief: Wij garanderen jouw privacy!

Het kost het menselijk brein meer moeite om negatieve boodschappen te verwerken

Hierdoor kan het zomaar zijn dat jouw boodschap verloren gaat of dat jouw boodschap onbewust toch negatief wordt opgevat. In het laatste voorbeeld geldt dit vooral. Tijdens een bijzonder experiment (http://archive.is/FkSTL#selection-519.0-527.58) heeft Michael Aagaard getest wat de zin ‘We will never spam you’ deed voor zijn conversie… een daling van maar liefst 18,7% procent!

 “Although the messaging revolves around assuring prospects that they won’t be spammed, the word spam itself gives rise to anxiety in the mind of the prospects.” – Michael Aagaard

Een vakantie naar Bonaire is allesbehalve naar. Het regent er nooit, het is niet koud, en niet duur!
– Een vakantie naar Bonaire is geweldig! De zon schijnt er altijd, het is er heerlijk warm en dat voor deze prijs!

Met onze nieuwe marinade maak je heerlijke kip die niet droog wordt in de oven!
– Met onze nieuwe marinade maak je heerlijke malse kip, zelfs in de oven!

 

 

Leave a Reply