Skip to main content

De provincie Friesland gaat een Friese spellingscontrole toevoegen aan Microsoft Office, schrijft Omrop Fryslân.

De provincie werkt samen met Microsoft en heeft voor advies aangeklopt bij de Fryske Akademy, een academisch instituut dat onderzoek doet naar de taal en cultuur van Friesland. Samen bouwen ze aan een database van 290.000 Friese woorden, zegt afgevaardigde Sietske Poepjes tegen de Friese omroep.

Volgens Poepjes is het van belang dat er een controle komt op de Friese Taal, zodat gebruikers niet bang hoeven te zijn wanneer ze het Fries in een professionele setting willen gebruiken. Verwacht wordt dat het project rond de 40.000 euro gaat kosten.

Wanneer kun je de Friese spellingscontrole uitproberen?

De Friese spellingscontrole zou op z’n laatst deze zomer te testen moeten zijn, wanneer de spellingscontrole onderdeel zal uitmaken van de standaardeditie van Office is nog niet duidelijk. Na een tijdje wil de provincie Friesland ook met Apple in gesprek over een soortgelijke taalondersteuning.

Er is eerder een spellingscontrole geweest.

Het is niet de eerste Friese spellingscontrole waar de Fryske Akademy bij betrokken is. In 2015 ontwikkelde het instituut een web versie waar Friese teksten in geplakt kunnen worden om ze te controleren. Daarbij hoorde ook een plug-in voor Microsoft Office, deze moest  apart gedownload worden.

Wij zijn benieuwd wat jij vindt van de Friese Taal, ben je het eens met de Friese spellingscontrole? Bij Your International vinden we het een mooie ontwikkeling!

Leave a Reply