Skip to main content

De literatuur staat of valt met moeilijk taal­gebruik. Geef daarom vaker les in het Nederlands, geven schrijvers René Appel en Nelleke Noordervliet aan.

De Nederlandse taal wordt op twee manieren bedreigd. Allereerst is er sprake van het stijgende gebruik van Engelse leenwoorden, niet alleen voor nieuwe concepten maar ook als vervangers van echte Nederlandse woorden.

Tweetalige peuteropvang

De tweede en grootste bedreiging is dat in steeds meer klaslokalen Engels wordt gebruikt in plaats van Nederlands. De Engelse taal is met name sterk gegroeid in het onderwijs, van tweetalige peuter­opvang tot universiteiten die grote delen van hun onderwijsprogramma in het Engels aanbieden.

Er is al veel geschreven en gedebatteerd over de mogelijk positieve en negatieve effecten van de ‘Engelse ­invasie’. Op één punt zal er in ieder ­geval verlies worden geleden: op het gebied van de cultuur, met name de literaire cultuur. De literatuur staat of valt immers met het genuanceerde gebruik van en de liefde voor hun taal door schrijvers en lezers. Tekenend is dat de studie Nederlands sterk aan populariteit heeft ingeleverd. De Vrije Universiteit is er zelfs overgegaan om met deze studierichting te stoppen.

In 2018 worden bijna 25 procent van de universitaire bacheloropleidingen en al zo’n 75 procent van de masteropleidingen alleen in het ­Engels aangeboden.

Wij zijn benieuwd wat jij hiervan vindt. Laat het ons weten!

 

Bron: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/oprukkend-engels-maakt-van-nederlands-een-b-taal~b1219d50/

Leave a Reply