Skip to main content

Overijssel investeert in relatie met Duitsland

Voor de Overijsselse gedeputeerde Eddy van Hijum voelt Duitsland niet meer als een buurland, maar als een buurregio. “Het is steeds normaler dat je leven aan beide kanten van de grens plaatsvindt”, zegt de CDA-politicus. “Mijn zus kreeg een baan in Keulen en ik kom zelf vaak in Münster.”

Toch levert de grens nog te veel complicaties op in het dagelijks leven, vindt Van Hijum. “Gevoelsmatig steken we de grens steeds makkelijker over. Maar we moeten er met z’n allen hard aan werken om die harde grens een stuk zachter te maken.”

Daar kunnen ook lokale ondernemers van profiteren. Overijssel is goed voor 7 procent van de Nederlandse export en 21 tot 25 procent hiervan gaat naar Duitsland. Chemie, machinebouw, hightech en eindproducten zijn sectoren waar het bedrijfsleven in de provincie goed in is.

De wereld verandert

Een tiende van de Overijsselse export is bestemd voor het Verenigd Koninkrijk, dus de Brexit kan grote gevolgen hebben. En de concurrentie op het gebied van hightech wordt meer en meer, vooral uit China en de Verenigde Staten.

Om mee te kunnen met de trends wereldwijd, voornamelijk robotisering en digitalisering, hebben Oost-Nederland en Duitsland elkaar hard nodig. Daarom investeert Overijssel sinds enkele jaren extra in de relatie met Duitsland en andere landen via het Go4experts-programma, dat wordt uitgevoerd door ontwikkelingsmaatschappij Oost NL.

“We hebben vanouds een goede band, maar inmiddels weten ook andere landen Duitsland te vinden”, zegt Remco Lucassen, programmamanager van GO4EXPORT bij Oost NL. “Ons handelsvolume groeit, maar ons marktaandeel neemt af. Dus we zullen moeten vechten voor onze positie.”

Uit het onderzoek van Oost NL voor de provincie kwam eruit dat de categorieën machinebouw, hightech en eindproducten bestaan uit kleinere mkb’ers voor wie de drempel om te exporteren groot is. Maar export is voor veel mkb’ers ook de enige mogelijkheid om door te groeien. “Dat is de reden dat we dit hebben opgezet”, geeft Lucassen aan.

Er liggen veel kansen in Duitsland

Hans Brouwers is nu bijna een jaar werkzaam als HTSM-makelaar Duitsland voor het GO4EXPORT-programma vanuit Oost NL. Hij investeert in duurzame relaties voor Oost-Nederland met Duitsland, met nadruk op de Noordrijn-Westfalen, voor hightechsystemen en materialen.

Hij is met name op zoek naar kansen voor kleinere mkb’ers in Duitsland, zegt hij. “Zoek het niet te ver weg. Trek een cirkel van drie tot vier uur reistijd rond Oost-Nederland, en je hebt buitengewoon interessante industrieregio’s zoals Ostwestfalen-Lippe (OWL), het Münsterland en Metropolregion Rhein-Ruhr binnen handbereik.”

Meer mogelijkheden

Brouwers zit nog in de beginfase, waar hij steeds meer mogelijkheden ziet voor ondernemers en kennisinstellingen. “Maar ik ben ervan overtuigd dat we binnenkort kunnen opschakelen. Beide landen maken zulke enorme transformatieslagen door in de digitalisering en energie. Daar kunnen we niet zonder elkaar.”

Samenwerking is het toverwoord, zegt Brouwers. “Ook de Duitsers zien dat ze het niet meer alleen kunnen. De tijd dat men alles zelf of in de eigen omgeving kon oplossen is voorbij. Je merkt dat Duitse bedrijven steeds opener staan om bepaalde expertise of oplossingen van verder weg te halen.” En dat biedt mogelijkheden voor toeleveranciers uit Oost-Nederland. “Aan ons de taak om die ketens te ontsluiten en ertussen te komen.”

In Duitsland ontdekt men steeds meer wat de innovatieve maakindustrie in Oost-Nederland in huis heeft, merkt Brouwers. “Veel Duitsers zagen ons voorheen vooral als een slim handelsvolk, dat we ook meetellen als innovatieland was veel minder bekend.” Er is veel belangstelling voor de Fieldlabs waarin bedrijven en kennisinstellingen samenwerken aan Smart Industry, zegt hij. “Wij krijgen steeds meer waardering voor onze expertise, voortvarendheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid. We staan voor wat we zeggen en dwingen daarmee respect af.”

Bron: https://www.businessinsider.nl/mkb-overijssel-duitsland/

 

Leave a Reply