Skip to main content

LIMBURGS WORDT OFFICIËLE REGIONALE TAAL

Het Limburgs wordt nationaal erkend als een officiële regionale taal. Dat heeft minister Kajsa Ollongren zaterdag op de verkiezingstournee door de provincie bekendgemaakt.

STREEKTAAL

Het is de bedoeling dat in het najaar daarover een deal met de provincie wordt gesloten, bevestigt een woordvoerster namens Ollongren berichtgeving in De Limburger. De puntjes moeten nog op de i gezet worden, maar volgens de minister is het belangrijk om te blijven schrijven en spreken in de spreektaal. De provincie Limburg heeft op zo’n deal aangedrongen.

Daarmee wordt het Limburgs na het Nedersaksisch de tweede officiële streektaal. Vorig jaar oktober kwamen het Rijk en de provincies waar Nedersaksisch wordt gesproken in  Drenthe, Friesland, Gelderland, Groningen en Overijssel al overeen te twijfelen voor het behoud en promotie van deze streektaal.

SPECIALE LEERSTOEL

In november vorig jaar sloot Ollongren een akkoord met de provincie Friesland voor het houden en het promoten van het Fries, mede door het gebruiken van een leerstoel Friese taal en letteren aan de Rijkuniversiteit Groningen. Het Fries is een officiële taal en de Friezen hebben het recht om hun eigen taal te gebruiken. Die status krijgen het Nedersaksisch en het Limburgs niet.

Sinds 1998 is het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden, waartoe in Nederland behalve het Fries, Nedersaksisch en Limburgs ook Jiddisch en Romani wordt gerekend.

Het ministerie wijst op het belang van het houden van de talen als teken van identiteit. Uit onderzoek van I&O Research bleek deze week dat vooral Limburgers en Friezen eruit kwamen als het gaat om het thuis spreken van hun provincietaal. Ruim 30 procent van de Friezen en 45 procent van de Limburgers zegt dit thuis altijd te doen.

Bron: https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/2019/03/limburgs-wordt-officiele-regionale-taal

Leave a Reply