Skip to main content

Goede vacatureteksten hebben één doel: converteren. Potentiële kandidaten contact op te laten nemen. We zien ze dagelijks – maar wat maakt nu een succesvolle vacaturetekst? Hoe zorg je ervoor dat je wél reacties krijgt op jouw vacatures? En hoe spreek je de ideale kandidaat aan? Een aantal manieren om leuke vacatureteksten en vooral resultaatgerichte teksten te schrijven lees je hieronder.

Tijdens het lezen van de vacaturetekst moet de potentiële kandidaat denken: ‘Ja, deze functie past bij mij!’ – daarom is het belangrijk dat je start met het paginadoel en niet met de bedrijfsinformatie! Later in de tekst schrijf je op wat jouw bedrijf uniek maakt. Liever niet zelf aan de slag? Vacaturetekst laten schrijven door Your International! Gegarandeerd resultaat.

1. Een wervende titel

Direct to the point, enthousiasmeer jouw potentiële kandidaten. Overtuig jouw lezers in één zin zodat zij getriggerd raken om verder te lezen. Houd in je achterhoofd dat de lezers van jouw vacaturetekst een korte aandachtsspanne hebben: zo’n 8 seconden.

2. Maak nieuwsgierig!

In de inleiding maak je jouw potentiële kandidaat nieuwsgierig, in deze fase van de tekst gaat het niet om jou. Wek interesse bij de lezer. Op dit moment verwacht de lezer namelijk waardevolle informatie. Gebruik daarom de volgende 5 teksttechnieken:

 • Toon oprechte interesse!
 • Een actieve schrijfstijl
 • Stel vragen en geef antwoorden
 • De lezer overtuigen
 • Power woorden

3. Waar komt de kandidaat te werken?

Wat maakt jou als werkgever uniek? Bedenk 3 USP’s en schrijf altijd met deze in het achterhoofd. Blijf daarbij altijd persoonlijk – vergeet niet dat de lezer bij stap 3 al geïnteresseerd is, anders zou hij of zij niet nog aan het lezen zijn. Lezers willen in deze fase daadwerkelijk weten bij welk bedrijf ze mogelijk komen werken. Schrijf altijd richting de lezer, vertel wel over het bedrijf, maar vooral ook over hoe jij hen kan helpen en waarom jij de juiste persoon/partij bent

Wist je dat bijna de helft van de Nederlandse beroepsbevolking werksfeer belangrijk vindt? Vergeet de werksfeer niet wanneer je een vacaturetekst schrijft. Natuurlijk gebruik je hierbij geen nietszeggende termen als ‘leuke collega’s, ‘fijne werksfeer’ of ‘dynamisch’. Vertel daarentegen wat het bedrijf nu precies zo ‘leuk’ maakt!

4. Functie eisen

Deze stap is recht voor z’n raap: breng duidelijk in kaart wat de kandidaat dagelijks gaat doen. Bij voorkeur met een opsomming.

Tip: breng het op een vragende manier, zodat jouw kandidaat ‘ja’ blijft knikken en eerder geactiveerd raakt om contact op te nemen. Gebruik ook ‘jij’ ipv ‘je’ om persoonlijker over te komen.

 • Ben jij in het bezig van rijbewijs B?
 • Heb jij affiniteit met infratechniek en telecom?
 • Beheers jij de Nederlandse en Engelse taal?

5. Wat bied jij als organisatie?

Ook deze stap spreekt voor zich, som op wat de kandidaat kan verwachten wanneer hij of zij solliciteert. In stap 1 tot en met 3 heb je uitgebreid uitgelegd waarom de kandidaat moet solliciteren, in stap 4 en 5 vertel je kort wat de kandidaat krijgt, met deze stappen heb jij binnen no-time een leuke vacature tekst.

 • Auto, telefoon, tablet van de zaak
 • Werken aan een mooi project met een betaalde opleiding!
 • Goed salaris: tussen de 2200 en 2700 euro op basis van 38 uur.

6. Call to Action

Een Call-to-Action bestaat vaak maar uit een paar woorden. Toch is de Call-to-Action belangrijker dan de headline.

Een Call To Action moet:

 • Aantrekkelijk klinken
 • Wervend zijn
 • Duidelijk maken wat de lezer krijgt wanneer hij of zij klikt.

Maak de CTA zo eenvoudig mogelijk – zorg ervoor dat jouw lezers een goed gevoel krijgen bij het klikken van de CTA – misschien zijn er nog wel 3 stappen nodig, maar laat dat niet merken. Maak de CTA zo leuk mogelijk.

Vacaturetekst laten schrijven

Met 40+ beschikbare tekstschrijvers profiteer je bij Your International altijd van de expertise van een schrijver die jouw niche, dienst of product begrijpt. Zo kun je ook gerust een Vacaturetekst laten schrijven in plaats van zelf vacatureteksten schrijven.

Door te kiezen voor een goede copywriter voor het schrijven van jouw vacaturetekst ervaar je een groot aantal voordelen. Op de eerste plaats is het mogelijk om een goede selectie te maken voor de mogelijke kandidaten. Door de vacaturetekst zo in te richten dat deze precies aansluit bij de openstaande vacature én alleen diegenen aan te spreken die je zoekt, krijg je de beste potentiële werknemers aan tafel. Daar komt ook nog eens bij dat professionele websiteteksten een professionele uitstraling met zich meebrengen.

Binnen no-time ben je in staat om jouw vacaturetekst te kunnen plaatsen om zo snel mogelijk een geschikte kandidaat voor de openstaande positie te vinden.

Hoe zou jij jouw vacatureteksten schrijven? Laat ons geheel vrijblijvend eens meedenken óf vraag een proeftekst aan.

Leave a Reply