Skip to main content

We spraken met de oprichter van Your International over ondernemerschap. Casper Schunselaar lanceerde een startup naast zijn 40-urige werkweek. Your International is een vertaalbureau dat documenten vertaalt tegen een duidelijke vergoeding (in tegenstelling tot andere vertaalbedrijven, die vaak werken met offertes en aanbiedingen).

We bespraken de do’s en dont’s van een startup naast een drukke werkweek.

Bedenk een goed idee. Dit idee kan een eenvoudig alternatief zijn van een reeds bestaand product of dienst. Kijk naar Your International: we verschillen omdat we niet met offertes en prijsopgaven werken, in plaats daarvan biedt Your International vertalingen aan voor een vast tarief van €0,07 per woord. Het standaardtarief maakt aanbiedingen en prijsopgaven overbodig. Kies verstandig en nog belangrijker, wees redelijk. Een vertaalbedrijf is redelijk, een kledingmerk ook. Probeer niet te concurreren met Google of Tesla… nog niet 😉

Zorg ervoor dat je idee niet conflicteert met je huidige werkgever.

Heel belangrijk! Arbeidsovereenkomsten bevatten vaak clausules die dit bevestigen.

Word enthousiast (en geïnspireerd)! Lees over startups (artikelen zoals deze), bekijk YouTube video’s over startups, volg collega-ondernemers op sociale media, stuur ze berichten en kijk of/hoe ze reageren. Concentreer je op hoe je waarde kunt bieden voor hen en voor andere belangrijke mensen om je heen, ze zullen je uiteindelijk terugbetalen. Het gaat erom waarde te creëren en tegelijk een netwerk op te bouwen.

Bouw een netwerk op

Je zult dit niet helemaal alleen kunnen, dit is iets wat je ook niet moet willen. Advies van collega-ondernemers is belangrijk – de man met wie ik samenwoon begon zijn eigen bedrijf ongeveer twee jaar geleden terwijl hij studeerde. Zijn cateringbedrijf groeit exponentieel, ik help hem met mijn kennis, hij helpt mij met zijn inzichten. Nogmaals – zorg voor waarde!

Het geld: heb altijd een financieel plan, voor jezelf als individu en ook voor je bedrijf. Houd die gescheiden van elkaar. Het mislukkingspercentage van startups is 80%, zelfs als je een geweldig idee hebt, is het misschien (nog) niet zo handig om je baan op te zeggen!

Stel mijlpalen vast en vier ze.

1.000 volgers op Facebook? Je tiende klant? Eindelijk winst na een lange periode van kosten? Gefeliciteerd! Stel mijlpalen vast en vier ze.

Je zult veel leren

Door naast je dagtaak een kleine startup te starten. Vaak ook kennis die je op de werkvloer kunt toepassen. Doe het gewoon! Investeer maar niet te veel, ik heb het over geld en tijd. Het moet leuk zijn en blijven.

Leave a Reply