Elk jaar worden in Duitsland meer dan 2 miljoen nieuwe bedrijven geregistreerd, die een breed scala van verschillende specialiteiten bestrijken. Van taartontwerpers tot weddingplanners, en van kasteelrestaurateurs tot avant-garde galeries, Duitse ondernemers bestrijken heel wat terreinen. En als je erover denkt je bij hen aan te sluiten, mag niets je tegenhouden.
Kan een buitenlander zaken doen in Duitsland?
In Duitsland zijn tienduizenden bedrijven gevestigd, van kleine eenmanszaken tot grote conglomeraten. In feite kan een groot deel van de reden voor de prominente positie van de Duitse economie op het wereldtoneel in verband gebracht worden met de kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s) van de Mittelstand. De Duitse regering staat zeer open voor de vestiging van allerlei soorten bedrijven – ongeacht of het om een Duitser of een buitenlander gaat.
Is het gemakkelijk zaken te doen in Duitsland?
De opkomst van online zakendoen heeft een nieuwe klasse van ondernemers doen ontstaan. Deze ondernemers, die hoog opgeleid zijn, meestal jonger dan 40 jaar, en in de grotere steden van Duitsland gevestigd zijn, stimuleren de groei van de werkgelegenheid, en zijn een belangrijk aandachtspunt voor overheidssteun geworden. Tegelijkertijd is het gemakkelijker geworden om een Duits bedrijf op te richten. De bureaucratie is vereenvoudigd, de arbeidswetgeving is aangepast om flexibel werken mogelijk te maken, en er zijn subsidies voor jonge starters in het leven geroepen. Stichtingen zijn ook begonnen met het financieren van onderzoek naar innovatieve projecten, en durfkapitaal bloeit als nooit tevoren. Het is dus een goed moment om een bedrijf te beginnen.
Wat is de zakelijke etiquette in Duitsland?
Zaken doen met Duitsers zonder voldoende intercultureel bewustzijn kan riskant zijn voor het succes van je bedrijf en kan gemakkelijk leiden tot miscommunicatie en frustratie bij alle betrokkenen. Om mogelijke interculturele spanningen en faux-pas te vermijden, moet je ervoor zorgen dat je niet alleen het zakelijke en economische landschap begrijpt, maar ook de cultuur – de ‘ongeschreven regels’ van hoe je in Duitsland zaken moet doen.
Om je te helpen je Duitse collega’s te begrijpen en het meeste uit je interacties te halen, nemen we de Duitse zakencultuur en enkele van haar kenmerken onder de loep.
- Communicatie in Duitsland is heel direct en tamelijk formeel. Het is gebruikelijk om openlijk kritiek te uiten, koetjes en kalfjes echt “klein” te houden en afspraken, regels en verantwoordelijkheden in uitgebreide contracten op te schrijven.
- Duitsers houden van structuur en agenda’s: dit komt tot uiting in veel zakelijke aspecten zoals vergaderingen en onderhandelingen. Het gedetailleerd plannen van projecten en het opsplitsen van taken in deeltaken helpen om ieders rollen en verantwoordelijkheden vast te leggen en de voortgang duidelijk te meten. In veel opzichten zijn Duitsers de meesters van het plannen. Dit is een cultuur die houdt van vooruitdenken en weten wat ze op een bepaalde dag op een bepaalde tijd aan het doen zijn. Het Duitse denkproces is uiterst gedetailleerd, waarbij elk aspect van een project tot in de kleinste details wordt onderzocht. Zorgvuldige planning, zowel in je zakelijke als in je persoonlijke leven, geeft een gevoel van zekerheid. De Duitse regering neemt de milieuproblematiek in het land uiterst serieus en de opname van de Groene partij in de regeringscoalitie in de afgelopen jaren heeft grote invloed gehad op de doelstellingen van het Duitse energie- en milieubeleid. Van het geleidelijk afschaffen van kernenergie tot het bevorderen van energie-efficiëntie en duurzame energie, is Duitsland binnen de EU een pionier geworden in het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het levensvatbaar maken van alternatieve brandstofbronnen. Als gevolg daarvan is Duitsland wereldleider geworden op het gebied van windenergie.