Duits verdween eerder al bij scholieren uit het lessenpakket. In plaats van Duits, halen leerlingen liever hun certificaat voor de Chinese taal.
Zij denken dat Chinees dé wereldtaal gaat worden.
Op de vraag waarom je Chinees zou willen leren had Raquel Broekx (14) snel een antwoord klaar: “Gewoon, omdat het leuk is. ,Het is ook erg handig omdat het Chinees nu echt een wereldtaal aan het worden is”
Zij is een van de achttien leerlingen die op het Stedelijk College in Eindhoven een HSK-certificaat Chinees in ontvangst mocht nemen. De afkorting HSK staat voor Hanyu Shuiping Kaoshi. De internationale standaardtoets van de Chinese taal.
Kyra Irons (13) is erg benieuwd naar de verschillen tussen Chinezen en Nederlanders. “De Chinese cultuur is ook heel interessant.”
De eerste lessen vond ze moeilijk te begrijpen, maar haar docente gaf daar een goede draai aan.
Niels Hoonhout (15) maakte de keuze voor Chinees omdat hij de taal mooi vindt. “Het is heel anders dan de westerse talen die je normaal op school leert. Het geeft een extra uitdaging. Ik had ook buiten mijn schooltijd veel vrije tijd om het te doen.”
De examens voor het certificaat begonnen in december. Het Stedelijk geeft al meer dan tien jaar lessen Chinees. “Inmiddels volgen circa zestig leerlingen het vak”, zegt lerares Margie Li. “De populariteit neemt toe. China is een belangrijke speler in onze Brainportregio.” Ook was er een presentatie met een ‘Chinese leeuw’, de reden daarvoor? Het Chinese nieuwjaar is zojuist begonnen.
Bij Your international vertalen we regelmatig teksten van en naar het Chinees, en vinden deze ontwikkeling dus erg interessant.
We juichen het alleen maar toe! Ben je zelf bezig met Chinees leren? Of heb je vragen over de Chinese taal? Neem gerust contact op!