Schrijf wat in je opkomt, edit later. Een puntje vergeten, een kromme zin of misschien toch een hoofdletter toevoegen. De tekst komt er beter uit te zien wanneer je aanpassingen maakt tijdens het schrijven, toch?
De tekst mag er dan misschien beter uit gaan zien, dit betekent niet dat het een strak plan is om te volgen. Sterker nog, als je écht goede teksten wilt schrijven dan edit je pas op het allerlaatste moment.
Maar waarom zou je dan eerst alles op moeten schrijven voordat je begint met het editen van de tekst?
Teksten redigeren is niet makkelijk
Laten we eerlijk zijn, er zijn van die dagen dat je zelfvertrouwen door de grond zakt wanneer je een tekst leest die je net hebt geschreven. Overal vind je foutjes, in de zinsopbouw, woordkeuze en zelfs in de grammatica. Het is makkelijk om op te geven en om de tekst links te laten liggen. Dit is dan ook precies wat je wilt voorkomen. Door juist het editen uit te stellen tot het laatste moment kom je er ook pas op dat moment achter dat de tekst niet zo goed was als je zelf dacht.
Het voordeel? De tekst is al bijna af, je hoeft nog maar een paar aanpassingen te maken.
Teksten redigeren kan lang duren
Begin je tijdens het schrijven al beginnen met het redigeren? Dan zul je merken dat de tijd die je spendeert aan de tekst, een stuk langer is dan je had gewild. Dit is niet erg als je maar één tekst per dag schrijft, maar de meeste copywriters hebben wel wat meer opdrachten op de planning staan.
Laten we zeggen dat je 50 wpm typt. Dat zijn twee of drie zinnen per minuut. Maar als je stopt om over die zinnen na te denken in plaats van verder te schrijven, ben je 2, 5 of misschien zelfs 10 minuten langer bezig om over één zin na te denken. Eén zin! Precies, niet bepaald praktisch. Bij 50wpm, zelfs als je maar 2 minuten stilstaat om even wat aan te passen, heb je nog steeds 100 woorden minder geschreven dan wanneer je niet edit tijdens het schrijven.
Waarom zou je teksten redigeren als je het achteraf toch nog moet doen?
Een controle achteraf is altijd nodig, je ziet nu eenmaal niet iedere fout die je hebt gemaakt bij het schrijven. Is het dan niet veel praktischer om alles in één keer te doen, in plaats van het steeds uitvoeren van minicorrecties?
Wanneer we het idee voor het eerst op de pagina krijgen, zijn we veel te gehecht aan het resultaat. Hierdoor zijn we niet in staat om alle fouten te bewerken, je bent namelijk nooit zo kritisch tijdens het tekstschrijven zelf. Als jouw tekst eenmaal klaar is en je het als een geheel kan bekijken, wordt het een stuk makkelijker om eventuele aanpassingen door te voeren.
Je wordt beter in corrigeren
Schrijven en corrigeren zijn twee werkzaamheden die sterk van elkaar verschillen. Daarom corrigeren veel schrijvers niet en schrijven veel redacteuren niet veel zelf. (ik heb dit e-book door twee copywriters en een journalist laten corrigeren).
Als schrijver moet je in staat zijn een verhaal te schrijven dat aansluit bij de behoefte van jouw lezer. Je moet in staat zijn om de wereld die je hebt gecreëerd op zo’n manier neer te zetten dat de lezer precies weet wat je bedoelt.
Om te kunnen redigeren, moet je je helemaal losmaken van de door jou geschreven tekst. Je moet kritisch durven zijn, dit is de enige manier om de fouten eruit te halen. Het resultaat? Een toptekst zonder kromme zinnen en spelfouten.
Tips om teksten te redigeren
- Laat de tekst een tijdje rusten. Het kan zelfs zinvol zijn om de tekst een nachtje te laten liggen.
- Stel vragen aan jezelf. Jij kunt jezelf soms het beste vertellen of de boodschap van de tekst duidelijk is.
- De beste tip die ik je kan geven: voor professionele teksten zoek je iemand die de tekst naleest, suggesties doet en eventueel verbetert. Je hebt daar niet perse een copywriter voor nodig. Zo zijn er meer dan genoeg bureaus die jouw tekst ‘proofreaden’.
“The first draft of anything is garbage.”
Aldus Hemmingway.
Neem de tijd, laat de tekst even rusten en kijk op een kritische manier naar de woorden op het papier (of beeldscherm). Voor je het weet heb je de tekst die je al die tijd al in gedachten had.