Duitsland en Nederland zijn belangrijke handelspartners en het grensgebied is aan beide kanten dichtbevolkt, wat over en weer ontwikkelingskansen biedt.
Toch besluit Het Lorentz Lyceum in Arnhem om vwo-leerlingen vanaf komend schooljaar geen Duitse les meer te geven.
De reden? Steeds minder leerlingen kiezen het vak in hun profiel.
Verschillende scholen zijn het Lorentz Lyceum voorgegaan, die scholen geven nu in plaats van Duits, Spaanse les omdat ze dat een belangrijkere taal vinden.
Paul Sars, hoogleraar Duitse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit in Nijmegen vindt het een zeer domme zet. Volgens hem is Duits de grootste moedertaal van Europa.
“Onverstandig. Ouders zouden in actie moeten komen. Je doet je eigen kinderen tekort als ze niet bekend raken met de Duitse taal en cultuur.”
De jeugd kijkt geen Duitse films meer
De jeugd pikt de taal niet meer op van de Duitse televisie: “Ik heb vier kinderen, maar die horen geen Duits meer, alleen Engels op YouTube. Terwijl je je met een paar woorden Duits al verstaanbaar kunt maken. En de toekomst is aan het grensoverschrijdend werken.”
Spaans en Chinees in het lessenpakket?
Mensen die er begrip voor hebben geven als reden: “Hoeveel Duitse leerlingen kiezen als het mogelijk is ervoor om Nederlands te leren? En Hoeveel Duitse scholen geven les in Nederlands? Het moet wel van twee kanten komen”, klinkt het bijvoorbeeld op social media. Ook zou het een logisch gevolg zijn van de opkomst van de vakken Chinees en Spaans op middelbare scholen.
Wij zijn benieuwd naar jouw mening, wat vind jij ervan? Laat het ons in een reactie weten!