In het Nederlands gebruikt men (vanzelfsprekend) geen spaties voor het leesteken aan het einde van de zin. Punt. In Frankrijk doen ze dat wel, maar niet bij alle leestekens. Vóór komma’s en punten gebruiken de Fransen geen spaties, bij uitroeptekens, vraagtekens, een dubbele punt en een puntkomma gebeurt dit wel. Onze opdrachtgevers (waaronder SmartRanking) vragen er wel eens naar: “Waarom staan er spaties tussen het laatste woord en het vraagteken in deze Franse vertaling?”
Het is dus geen typefout of stijlfout, maar een afgesproken regel, wij hebben wel eens van een Franse tekstschrijver gehoord dat hij zich vroeger altijd afvroeg waarom de Engelsen, de Duitsers en anderen géén spatie voor deze tekens plaatsen.
Technisch gezien is het niet dezelfde spatie die we in het Nederlands gebruiken, maar “une espace insécable” (een niet-brekende spatie). Deze typ je met “ALT + 0160”. Hoewel de spatie er hetzelfde uitziet, is dat niet het geval: met de Franse spatie zal een vraagteken of uitroepteken nooit op een tweede regel terechtkomen, omdat de spatie ‘niet-brekend’ is.
Spaties en leestekens in het Frans én andere talen
Als je Frans leert, is interpunctie misschien niet het eerste waarop je focust. Je wilt je waarschijnlijk liever concentreren op het leren van vocabulaire en grammatica. Echter is interpunctie een van de meest belangrijke aspecten van een taal.
De belangrijkste Franse leestekens zijn herkenbaar: le point (punt), la virgule (komma), les deux-points (dubbele punt), le point-virgule (puntkomma), le point d’exclamation (uitroepteken) en le point d’interrogation (vraagteken).
In het Frans hebben de volgende leestekens allemaal een spatie voor en na gebruik:
- Uitroeptekens
- Vraagtekens
- Puntkomma’s
- Dubbele punten
- Het percentage teken
- Valutasymbolen
Deze Franse regel is vergelijkbaar met een Spaanse regel: aan het begin van een zin die eindigt op een uitroepteken of een vraagteken, wordt een omgekeerd uitroepteken (¡) of vraagteken (¿) gezet.
Ken jij andere taal- of grammaticaregels vergelijkbaar met deze regels? Laat het ons weten! Onze taalliefhebbers vinden het altijd leuk om hierover te sparren!