Hoe leer je een taal?
“Wat is de beste manier om een taal te leren?” “Zal ik ooit de uitspraak van een moedertaalspreker beheersen?” “Moet ik écht grammatica studeren?”
Een nieuwe taal leren is niet altijd even eenvoudig. Dat ligt onder andere aan de taal, voor een Portugees is het eenvoudiger om Spaans te leren dan voor een Engelsman om Nederlands te leren.
Iedereen gebruikt een andere methode om een taal te leren. Taaldocenten geven vaak zelfs tegenstrijdig advies. Sommigen leren een taal door woorden en zinnen te stampen, anderen absorberen het op natuurlijke wijze door te lezen. Anderen concentreren zich eerst op de geluiden of vinden het fijn om hun uitspraak te verbeteren wanneer ze in het buitenland zijn. Sommigen zweren bij grammaticaoefeningen, anderen hebben nog nooit een tekstboek geopend.
Er is geen universele foolproof manier om een taal te leren. Probeer verschillende manieren uit en test welke manier voor jou werkt, of welke manieren voor jou werken! Een combinatie van verschillende methodes maakt het leren van een taal niet alleen leuker, maar ook makkelijker.
Hoe leer je een tweede taal?
- Jouw leermethode. Tip van Your International: voordat je begint met het leren van een tweede taal, is het fijn om te weten hoe jij het prettigste leert. Iedereen leert anders, vooral als het gaat om talen. Je zult moeten uitzoeken of je het beste leert door middel van herhaling, door de woorden op te schrijven of door naar een moedertaalspreker te luisteren.
- Dit lijkt misschien minder belangrijk dan vocabulaire of grammatica, maar dat is toch echt niet het geval. Zelfs als een taal hetzelfde alfabet heeft als de jouwe, betekent dit niet dat de uitspraak altijd hetzelfde is. Vraag maar eens hoe een Spanjaard de J van Jamón uitspreekt ?
- Naast vocabulaire en uitspraak is grammatica waarschijnlijk het meest belangrijke aspect bij de beheersing van een tweede taal. Dit is waarschijnlijk het belangrijkste deel van de taal naast het vocabulaire. Als je geen aandacht besteedt aan grammatica, kun je in een andere taal onverstaanbaar zijn, en dat terwijl jouw uitspraak fantastisch is!
- Vocabulaire: Dit is het ‘leukste’ deel aan het leren van een taal. Vocabulaire onder de knie krijgen kan op verschillende manieren. Middels Duolingo, maar ook door tv te kijken, te converseren met een moedertaalspreker of door te luisteren naar muziek.
Luister: Luisteren, of het nu naar tv-programma’s, audio-taalcursussen of muziek is. Luisteren helpt bij het onthouden van de woorden die jij probeert te leren. Overigens kom je er niet met alleen luisteren. Probeer de woorden ook vooral te herhalen en zelf uit te spreken.
Kijken: Aan het begin zul je er misschien niet veel van begrijpen, maar het kijken naar films of tv laat je wennen aan klanken en met behulp van de visuals, zul je vreemde woorden en zinnetjes oppikken. Aanrader: zet de ondertiteling aan!
Onthoud bij het leren van een taal in ieder geval het volgende:
- Fouten maken deel uit van het leerproces. Trial & Error! De meeste moedertaalsprekers zullen het in ieder geval al enorm waarderen dat je moeite doet om hun taal te leren.
- Korte stukjes in een korte tijd. Tien minuten per dag is vaak effectiever dan één keer per week een langere sessie.
Hoe Tim Ferriss (auteur van The 4 Hour Workweek) talen leert:
Welke taal zou jij willen leren? Laat het ons weten in de comments!